Verkkoapteekissa voit nyt asioida paitsi omasta, myös kahden muun henkilön puolesta.

Puolesta asiointiin tarvitaan sähköinen valtuutus suomi.fi -palvelussa.

Lisäksi huoltaja voi hoitaa nyt alaikäisen lapsensa asioita verkkoapteekissa.

Kun tilaat verkkoapteekista reseptilääkkeitä toisen henkilön puolesta, tarkistamme voimassa olevan valtuuden sähköisesti tilauksen yhteydessä.

Näin valtuutat toisen ihmisen asioimaan puolestasi apteekissa

Voit asioida apteekissa toisen puolesta, jos mukanasi on potilaan Kela-kortti tai potilasohje. Voit myös valtuuttaa toisen henkilön asioimaan puolestasi apteekissa. Valtakirjan voi antaa paperisena tai sähköisenä. Paperinen valtakirja on voimassa vain siinä apteekissa, johon valtakirja on annettu. Voit pyytää paperisen valtakirjalomakkeen apteekistasi. Sähköinen valtuutus tehdään suomi.fi -palvelussa, ja se toimii kaikissa apteekeissa. Verkkoapteekissa toisen puolesta asioimiseen tarvitaan sähköinen valtuutus.

Kun olet antanut sähköisen valtuuden, puolestasi asioiva henkilö ei tarvitse Kela-korttiasi tai potilasohjettasi apteekissa käydessään. Riittää, että hän todistaa oman henkilöllisyytensä, kertoo asioivansa puolestasi ja antaa henkilötunnuksesi.


Miten annan sähköisen valtuuden?

Voit antaa sähköisen valtuuden Väestörekisterikeskuksen ylläpitämässä Suomi.fi -verkkopalvelussa.

  1. Mene www.suomi.fi -verkkopalveluun ja valitse sieltä Valtuudet.
  2. Tunnistaudu pankkitunnuksillasi, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla.
  3. Valitse "Anna valtuus".
  4. Seuraa palvelun ohjeita. Valitse Valtuusasiat-listalta "Apteekkiasiointi".

Toisen valtuuttamiseen tarvitset hänen nimensä ja henkilötunnuksensa. Valtuus on voimassa kaikissa apteekeissa valitsemasi ajanjakson, korkeintaan 25 vuotta. Valtuuksia voivat antaa vain täysi-ikäiset henkilöt. Palvelussa voit myös peruuttaa antamasi valtuuden.

Kun asioit valtuutettuna toisen henkilön puolesta, tarvitset hänen henkilötunnuksensa. Oma henkilöllisyytesi tarkistetaan asioinnin yhteydessä. Voimassa olevan valtuuden myötä apteekki saa käyttöönsä kaikki asioinnissa tarvittavat tiedot reseptikeskuksesta ja Kelasta. Lääkkeiden ostamisen lisäksi pystyt myös pyytämään reseptin uusintaa tai mitätöintiä sekä saamaan resepteistä yhteenvedon.

Huoltajuustiedot saadaan apteekissa näkyviin väestötietojärjestelmästä ilman erillistä valtuutusta ja huoltajat pystyvät hoitamaan lapsensa apteekkiasioita ilman lapsen Kela-korttia. Apteekissa on oltava mukana oma henkilöllisyystodistus ja lisäksi on tiedettävä lapsen henkilötunnus.