Ajankohtaista

Tarvitsenko B12-vitamiinilisää?

 

B12-vitamiini on tärkeä tekijä ihmisten DNA:n ja solujen toiminnassa. B12-vitamiinia saa ainoastaan eläinperäisestä ruoasta, kuten lihasta, kalasta ja maitotuotteista. B12-vitamiinin puutetta esiintyy 10 prosentilla yli 65-vuotiaista.

 

Imeytymishäiriö yleisin puutoksen syy

 

Monipuolista ruokavaliota noudattavat saavat B12-vitamiinia riittävästi ravinnosta. Yleisimmin puutos johtuukin vitamiinin imeytymisen häiriöstä. Mahalaukun limakalvoa surkastuttava tulehdus, ns. atrofinen gastriitti, heikentää imeytymistä.

 

Myös tietyt lääkkeet, kuten diabeteksen hoidossa käytettävä metformiini ja mm. närästykseen käytettävät ns. protonipumpun estäjät, voivat heikentää imeytymistä. Näitä lääkkeitä käyttävien kannattaa varmistaa riittävä B12-vitamiinin saanti.

 

Tiukka kasvisruokavalio ei sisällä lainkaan B12-vitamiinia, jolloin puutos on mahdollinen. Kasvisruokavaliota noudattaville suositellaankin B12-vitamiinilisää.

 

Uupumus, anemia ja muistihäiriöt oireina

 

B12-vitamiini varastoituu maksaan. Vitamiinin saannin loppuessa varastot riittävät usein pariksi vuodeksi, jolloin puutoksen oireet syntyvät pidemmän ajan kuluessa. Lievä B12-vitamiinin puute voi näkyä anemiana ja uupumuksena.

 

B12-vitamiini vaikuttaa myös hermostoon, ja puutos voi aiheuttaa muistihäiriöitä sekä kognitiivisten kykyjen heikkenemistä. Muita oireita voivat olla mm. kömpelyys, tuntohäiriöt ja kielitulehdus. Hermoston oireita voi näkyä myös ilman merkkiä anemiasta. B12-vitamiinin puutos varmistetaan verikokeilla.

 

Puutos hoidetaan vitamiinivalmisteella

 

Lievemmissä tapauksissa, esimerkiksi jos B12-vitamiinin saanti ravinnosta on riittämätöntä, voi hoidoksi riittää ilman reseptiä saatavat B12-vitamiinitabletit. Vakavammissa imeytymishäiriöissä, joissa halutaan varmistaa vitamiinin riittävä saanti, B12-vitamiini annetaan reseptilääkkeenä saatavina pistoksina. Näissä tapauksissa hoito on usein elinikäinen.

 

Lähteet: Salonen, J. (2015). B12-vitamiinin tai foolihapon puutos, Lääkärikirja Duodecim, Hunt, A., Harrington, D. & Robinson, S. (2014). Vitamin B12 deficiency. BMJ 2014;349:g5226

 

 

Juttu on julkaistu Tiiriön apteekin Terveyslehdessä nro 3/2018 (elo-syyskuu 2018).