Ajankohtaista

SUOJAA IHOSI AURINGOLTA

Ihon suojaaminen auringolta on tärkeää, sillä auringon UV-säteily altistaa ihosyöville. Erityisesti lasten iho tulisi suojata auringolta, sillä  ihon toistuvat palamiset erityisesti nuoruusiällä ovat ihomelanooman tunnettuja vaaratekijöitä. Muiden ihosyöpien sairastumisriskiä kasvattaa ihon saama UV-säteilyn kokonaismäärä.

UV-säteily luokitellaan aallonpituuden mukaan. Suurimmat erot UV-A- ja UV-B- säteilyn välillä ovat niiden vaikutukset ihoon, kuinka syvälle ihoon ne tunkeutuvat ja kuinka ilmakehä niitä vaimentaa.

UV-B-säteily tunkeutuu ihon pintaosiin. Se polttaa ihoa ja altistaa suurina määrinä ihosyöville. UV-B-säteilyn vaikutuksesta ihon pintasolukko lisääntyy ja pigmenttimuutosten määrä ihossa kasvaa. UV-A-säteily tunkeutuu ihon syvimpiin kerroksiin ja ruskettaa ihossa olevaa pigmenttiä sekä aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista. Myös UV-A -säteily voi edistää ihosyövän syntyä. UV-A-säteily läpäisee myös ikkunan. UV-C säteet jäävät ilmakehään.

Kyky ruskettua on ihon  mukautumista UV-säteilyn vaihteluun ja ihon puolustusmekanismi UV-vaurioita vastaan. UV-säteily vaurioittaa ihon keratinosyyttejä, jonka seurauksena melaniinisynteesi käynnistyy ihon pigmenttisoluissa eli melanosyyteissä. Melaniini suojaa ihosolujen tumien DNA:ta absorboimalla UV-säteilyä.

UV-B-säteily muodostaa ihossa D3-vitamiinia. D-vitamiinin tuotantoon ihossa tarvittava UV-säteilyn määrä ei ole kovin suuri. 15 minuuttia kahdesti viikossa käsivarsien kokoiselle alueelle kesäpäivän auringossa riittää. Aurinkosuojavoiteiden välttäminen tästä syystä on turhaa.

Parhaat tavat suojautua ovat varjoon hakeutuminen, vaatetus, aurinkovoiteet, aurinkolasit ja hattu. On tärkeää tietää oma ihotyyppi, jotta osataan valita oikea aurinkosuojavoide. Tällöin auringossa oleskelu on turvallisempaa. Oman ihotyypin selvittämisessä oleellista on, kuinka kauan ihosi sietää aurinkoa ilman suojaa. Jos esimerkiksi ihosi palaa aina eikä rusketu ja olet vaalea ja pisamainen, suositeltavaa on käyttää aina erittäin korkeaa aurinkosuojaa 50+. Kaikkien on kuitenkin suositeltavaa välttää aurinkoa klo 11-15 välillä, jolloin UV-säteily on voimakkaimmillaan. Tarkkaile myös UV- indeksiä (UVI) esim. ilmatieteenlaitoksen verkkosivuilta www.fmi.fi. Suojautuminen on tarpeen, kun UVI on vähintään 3.

Aurinkovoidetta tulisi levittää iholle riittävä määrä, jotta suoja on se mitä tuotteelle on luvattu. Aurinkovoidetta tulisi myös levittää riittävän usein n. 2 tunnin välein sekä aina uinnin jälkeen, vaikka lähes kaikki aurinkosuojatuotteet ovatkin vedenkestäviä. Tuotteet olisi hyvä levittää iholle hyvissä ajoin noin 30 minuuttia ennen ulos menoa. Huomioithan suojautumisen muutenkin kuin vain rannalla. UV-säteilyä on pilvisemmälläkin säällä, ulkoillessa ja puutarhatöissä. Korkeakaan aurinkosuoja ei estä ihoa ruskettumasta.

Lasten ihon suojauksessa, erityisesti alle 3-vuotiaille ensisijainen suojaus tapahtuu varjossa oleskellen ja vaatteilla suojaten. Tämä voi kuitenkin joissakin tapauksissa olla hankalaa. Onneksi myös alle 3-vuotiaille on olemassa fysikaalisella suojalla olevia aurinkotuotteita, jotka heijastavat haitalliset auringonsäteet peilin tavoin pois ihon pinnalta. Nämä tuotteet ovat koostumukseltaan paksumpia ja jättävät ihon pinnan hiukan valkoiseksi. Vanhemmille yli 3-vuotiaille lapsille voi käyttää lasten aurinkotuotteita, joissa on fysikaalinen ihonpintaan jäävä suoja sekä kemiallinen suoja, joka ihon sisällä hajottaa haitalliset auringonsäteet. Tämäntyyppisiä tuotteita löytyy myös spray-muodossa, joka on helpompi ja nopeampi levittää. Se on usein yksi kriteereistä hiukan vanhempien lasten kohdalla.

Usein kysytään, voivatko aikuiset käyttää lasten aurinkosuojatuotteita?
Kyllä voivat. Lasten aurinkosuojatuotteilla on kaksi kertaa suurempi vedenkestävyys niin sanottuihin aikuistentuotteisiin verrattuna. Vedenkestävyys testataan 2x20min vedessä olemisella, jonka jälkeen suojan täytyy olla puolet annetusta lukemasta. Toisin sanoen sk 50 suojaksi on vielä jäätävä 25. Erittäin vedenkestävät tuotteet testataan 4x20min vedessä oleskelulla.

Hyvin herkkäihoisillekin löytyy omat tuotteensa. Moni kärsii näin keväisin ja alkukesästä aurinkoihottumasta. Iholle nousee punaisia kutisevia näppylöitä. Louis Widmer Sun gel sk 30 on aurinkoallergiasta kärsiville hyvä vaihtoehto. Tuote on kevyt, öljytön geeliemulsio joka jättää iholle mattapinnan.

Aurinkosuojatuotteet on hyvä pestä iltaisin pois käyttäen ihotyypille sopivaa puhdistustuotetta. Puhdistustuotteen käyttö on tärkeää, koska aurinkosuojatuotteet eivät lähde kokonaan pois pelkällä vedellä, vedenkestävyytensä takia.

 

TUOTEUUTUUDET

Tämän kevään ja kesän uutuuksissa useat sarjat ovat tuoneet antioksidantteja sisältäviä aurinkotuotteita, jotka auttavat ihoa suojautumaan auringon aiheuttamilta vaurioilta. Lisäksi on tullut muutama uusi tuote pigmenttimuutoksista kärsiville. Valmistajat ovat tänä vuonna kiinnittäneet huomioita erityisesti tuotteiden kevyeen ja nopeasti imeytyvään koostumukseen.

 

 

ACO
SUN FACE ANTI-AGE cream SPF 30 40ml
Kasvoille tarkoitetulla tuotteella on korostettu UVA- suoja, joka antaa tehostettua suojaa ryppyjä ja pigmenttiläiskiä vastaan. C- ja E-vitamiini sekä Q10 antavat aktiivista antioksidanttista suojaa vapaita radikaaleja vastaan. Tuotteella on kermainen koostumus, joka tuo täyteläistä kosteutusta jättämättä ihoa rasvaisen näköiseksi tai tuntuiseksi. Tuote soveltuu hyvin meikin alle.

 

 

 

 

 

TRANSPARENT SUN SPRAY SPF 30 175ml
Läpinäkyvä, kosteuttava aurinkospray joka antaa iholle virkistävän ja viilentävän tunteen. Sisältää kosteuttavia ainesosia, jotka antavat iholle sileän ja pehmeän tunteen. Tuote on helpposuihkuttaa, eikä se jätä ihoa rasvaiseksi tai tahmean tuntuiseksi. Tuote on erittäin vedenpitävä.

 

 

 

 

Avène

HIGH PROTECTION SUN CARE OIL SPF 30 200ml
Aurinkosuoja herkälle iholle. Öljy antaa ihanan satiinisen lopputuloksen jättäen ihon pehmeäksi ja joustavaksi. E- vitamiinin esiaste toimii antioksidanttina ja Avéne-terveyslähdevesi rauhoittaa ihoa. Ei jätä iholle tahmaista tunnetta. Vedenkestävä. Alkoholiton, silikoniton ja oktokryleenitön. Avenen oranssilinjaisissa aurinkotuotteissa on Skin Protect ocean respect- ei kuormita vesistöjä ominaisuus.

 

 

 

 

 

 

 

 

La Roche-Posay
ANTHELIOS ULTRA- aurinkosuojavoide spf 50+ 50ml kasvoille ja silmänympärysiholle. Erittäin korkea suoja, joka on testattu herkälle iholle soveltuvaksi. Tuote kosteuttaa ja jättää ihon pehmeäksi. Ei jätä rasvaista tai tahmeaa tunnetta eikä valkoisia jälkiä. Hajusteeton ja hypoallergeeninen.

 

 

 

 

 

 

 

 

ANTHELIOS PIGMENTATION spf 50+ 50ml sävytetty aurinkosuojavoide kasvoille uv- säteilyn aiheuttamia pigmenttimuutoksia vastaan. Tuote auttaa ehkäisemään ja vähentämään pigmenttimuutoksia ja/tai tummia läiskiä. Iho näyttää tasaisemmalta. Hajusteeton.

 

 

 

 

 

 

 

 

SunPro
AURINKOSUOJAVOIDE SK 30
Hajusteeton ja väriaineeton aurinkovoide erityisesti herkälle iholle. Kevyen ja hyvin levittyvän voiteen koostumuksessa on ihoa hoitavaa ja uudistavaa kreatiinia, joka auttaa korjaamaan auringon iholle aiheuttamia vaurioita. Kehitetty yhteistyössä Allergia-, iho- ja astmaliiton kanssa.
Löytyy myös suojakertoimella 50.

AURINKOSUOJAPUIKKO SK 50
Hajusteeton, väriaineeton ja vedenkestävä aurinkopuikko erityisesti herkälle iholle. Sisältää ihoa ravitsevaa ja pehmentävää sheavoita. Kätevä erityisen aurinkoherkille alueille kuten kasvoille, huulille, korvalehdille ja olkapäille. Kehitetty yhteistyössä Allergia-, iho- ja astmaliiton kanssa.

 

 

Vichy
IDEAL SOLEIL ANTI-DARK SPOT sävytetty aurinkovoide pigmettimuutoksia vastaan kasvoille spf 50+ 50ml. Tuote tasoittaa ihon sävyä, häivyttää tummia läiskiä ja suojaa ihoa pigmenttimuutoksilta. Soveltuu herkälle iholle.

 

 

 

 

 

 

 

IDEAL SOLEIL antioksidanttinen aurinkovoide kasvoille spf 50+ 50ml. Tuotteessa on C-vitamiinia sisältävää Camu Camu-aineosaa ja koostumuksella on antioksidanttisia ja vapaita radikaaleja vastustavia ominaisuuksia. Suojaa ja tasoittaa ihon sävyä. Miellyttävä koostumus, joka ei jätä valkoisia jälkiä. Sopii herkälle iholle.

 

 

 

 

 

 

 

 

Louis Widmer
ALL DAY 50+  100ml korkea aurinkosuojaemulsio kaikille ihotyypeille ja myös erittäin aurinkoherkälle iholle. Tahraamaton ja helposti levittyvä emulsio imeytyy nopeasti antaen iholle pehmeän ja joustavan tunteen. Rauhoittaa ihoa sekä suojaa vapailta radikaaleilta ja vähentää UV-säteiden aiheuttamia ihovaurioita. Uudistaa ihon suojakerrosta, aktivoi ihon omia toimintoja ja parantaa ihon kosteudensäilyttämiskykyä. Sopii kasvoille ja vartalolle, aikuisille ja lapsille.

 

 

 

 

 

 

Tule kysymään apteekistamme aurinkoon ja aurinkosuojatuotteisiin liittyvissä asioissa, autamme mielellämme.

Hyvää kesää ja aurinkoisia päiviä sinulle. Nautitaan auringosta turvallisesti!

 

 

 

Lähteet:
UV-säteily, ruskettuminen ja DNA-vaurio. Leena Kolu, Lääketieteellinen aikakausikirja Duodecim 2014;130(6): 637-41
stuk.fi
terveyskirjasto.fi
Aco.fi
Avene.fi
laroche-posay.fi
Sunpro.fi
Louis Widmer
Vichy.fi